Over simpele tekeningetjes

Ik word blij van plaatjes! Niet alleen van mooie foto’s en prachtige beelden, maar ook van simpele tekeningetjes, die in één oogopslag heel veel duidelijk maken. Zo heb ik voor de vier verschillende onderdelen binnen mijn fotografie (Wedding, Newborn, Loveshoot/Lifestyle portrait & Love-the-Dress) verschillende pictogrammen ontworpen, zodat in één oogopslag duidelijk is wat voor fotografie ik verzorg.

Icoontjes voor verschillende typen fotografie

Wij mensen zijn nu eenmaal veel beter in het “lezen” van plaatjes dan het onthouden van gesproken of geschreven tekst. Dit komt uitgebreid aan de orde in het leuke boek van Dan Roam, dat ik recentelijk aangeschaft heb: “Unfolding the Napkin – the hands-on method for solving complex problems with simple pictures”. In Dan’s woorden: “There is no more effective way to share an idea with other people than to draw a simple picture.”

Unfolding the Napkin

Simpele tekeningetjes kunnen overal helpen waar je complexe, moeilijke problemen uit moet leggen, zoals bijvoorbeeld ook wanneer je jaren aan wetenschappelijk, celbiologisch onderzoek in 15 minuten uit probeert te leggen aan familie en vrienden. Best een hele uitdaging! :-) Ik bedoel, het was een hele opgave om al het werk op te schrijven in een boekwerk van 200(!) bladzijden, maar om de essentie van een complexe celbiologische problemen en experimenten aan je opa & oma uit te leggen in een kwartiertje…. Pfoe, dat is heel andere koek :-) Hiervoor heb ik me uitgeleefd op simpele tekeningetjes en alledaagse vergelijkingen…

…bijvoorbeeld om uit te leggen wat de functie is van de 3 belangrijkste typen grote moleculen in de cel.

o Elke cel kun je zien als een mini-fabriekje, waar veel verschillende processen uitgevoerd worden om te overleven en te vermeerderen.)

o Het DNA, onze genetische informatie, is vergelijkbaar met een plank vol boeken waarin alle informatie en instructies staan die je nodig hebt om de eiwitten te maken.

o RNA is de “werkorder”, een tijdelijk kopietje van het DNA waarmee de instructies voor het maken van een eiwit naar de werkvloer gebracht worden (Op deze manier hoef je niet met de hele boekenplank op stap en loop je ook niet het risico dat het DNA op de werkvloer beschadigd wordt)

o De eiwitten zorgen voor de uitvoer van de instructies ‘ Zij zijn de harde werkers in de cel: Eiwitten voeren het werk uit, helpen elkaar, ze bouwen onderdelen, zorgen voor transport en communicatie, generatie en opslag van energie etc.

–> Deze hele lap tekst (de helft ben je vast alweer vergeten) is samengevat in één simpele slide: met een cel als “fabriekje”, een boekenplank vol genetische informatie, het RNA als werkorder, en een hoop “eiwitten” als uitvoerders. Duidelijk toch?! :-)

DNA Damage and Aging - lekenpraatje promotie

Simpele tekeningetjes kan iedereen maken (echt waar!) en in de toekomst zal het oplossen van problemen met behulp van simpele tekeningen nóg belangrijker worden door de globaliseren, de gigantische hoeveelheid informatie waar elke dag aan blootgesteld worden en de toenemende mogelijkheden en snelheid van moderne communicatie, vraag maar aan Dan Roam ;-)